Največja novost je, da so drugo ligo razširili z deset klubov na 16. To pomeni, da bo tekmovanje začelo kar osem novincev, ki so bili najboljši v štirih tretjih ligah.

Obeta se zelo zanimivo in tudi kakovostno tekmovanje, saj so se številne ekipe zelo okrepile.

Velik napredek k popularizaciji tekmovanja je narejen s tem, da bodo kar 20 tekem prenašali v neposrednih televizijskih prenosih. Že začetek bo spektakularen, ko se bosta v petek ob 20. uri na uvodni tekmi nove sezone pred televizijskimi kamerami v Lendavi pomerila ambiciozni novinec Nafta in dolgoletni drugoligaš Dob.

Do začetka tekmovanja bomo predstavili vseh 16 drugoligašev. Danes predstavljamo pet ekip iz Ljubljane in bližnje okolice. Potem ko Ljubljana dolga leta ni imela drugoligaša, bo imela v sezoni 2016/2017 kar dva. Tako se obeta atraktiven mestni derbi, ki bo imel še dodaten naboj, saj oba kluba domujeta v Šiški, Bravo na stadionu v Spodnji Šiški, Ilirija pa v Zgornji Šiški. Za nameček je v obeh klubih kar nekaj fantov, ki so doma prav iz Šiške, zato bo lokalni prestiž še večji. Že lani v treti ligi je bilo veliko gledalcev.

Sežana: Želijo postati najbolje organiziran klub v Sloveniji

Oba primorska novinca v drugi ligi, Dekani in Tabor, sta že bila prvoligaša. Slednji pred sedemnajstimi leti, a le eno sezono, kateri so sledila leta nazadovanja in životarjenja. Sedanjo pot navzgor je zastavila ekipa nekdanjih nogometašev z Davorjem Škerjancem na čelu. »Letošnji cilj je zgornja polovica lestvice, eden prihodnjih pa seveda prva liga, vendar pa težko rečem, ali jo lahko dosežemo v dveh ali petih letih,« ne skriva ambicij direktor članske ekipe Davor Škerjanc in še dodaja: »Obenem želimo postati najbolje organiziran klub v Sloveniji.«
Skupaj s sodelavcema v vodstvu kluba Sašo Guličem in Nacetom Kosmačem bo tudi letos delo v pisarni še kombiniral tudi z aktivnim igranjem. Ekipo, v kateri sta še dva povratnika, Dino Stančič in Erik Salkič, bo vodil Uroš Barut. Vanjo bo postopno vključeval mlade igralce, s katerimi so, kot poudarja Škerjanc, v klubu zastavili prvoligaški način dela.

Prihodi: Dino Stančič in Erik Salkič (Kras), Alen Pavič (Adria Miren), Dražen Vidakovič (Izola), Leon Sever (Koper), Rok Požrl (Koper), Nik Masten (Bilje), Rok Duspara (Celje)
Odhodi: Matej Bombač, Primož Barut, Boštjan Pirc (konec kariere), Žan Nikolič (tujina), Vedran Školnik (tujina), Aleks Petrovčič (Dekani)

Dekani: Obalni nogomet se seli v zaledje

Po potopu koprskega prvoligaša središče obalnega nogometa (p)ostajajo Dekani. Vas, ki se je v zgodnjih devetdesetih ponašala s prvoligašem, je spet bliže eliti, seveda pa ni nobenega dvoma, da je s trenutnimi finančnimi in infrastrukturnimi pogoji to tudi njen skrajni doseg. Tega se zaveda tudi glavni operativec kluba Alen Ščulac, ki mu je uspelo pripeljati nekaj koprskih fantov. »Druga liga je odličen poligon za mlade igralce,« je Alen Ščulac navdušen nad razširitvijo lige.
Manj nad dejstvom, da to za zdaj prinaša zgolj dodatne stroške, pa čeprav je pričakoval, da bo morda kakšen evro prišel na račun prodaje televizijskih pravic. »Iz tega naslova smo doslej dobili zgolj deset žog. Sem pa prepričan, da bodo naši derbiji bolj gledani kot marsikatera prvoligaška tekma,« pravi. Tekmovalna cilja sta dva. »Primarni je obstanek, drugi pa, da kateremu od fantov pomagamo pri napredovanju na najvišji nivo,« še dodaja Ščulac.
Prihodi: Aleks Petrovčič (Sežana), Žan Podgoršek (Sežana), Matic Perše (Tolmin), Gašper Želko (Koper), Žiga Opara (Koper), Martin Starc (Koper), Jurij Požrl (Koper), Jaka Rupnik (Koper)
Odhodi: /

Brda: Klop je za zdaj prekratka

Brici so se (ne)pričakovano znašli pred dejstvom, da bodo morali poiskati novega trenerja, saj se je Tonči Žlogar odločil za prvoligaški izziv v Kranju. Tak je bil tudi njegov dogovor s predsednikom Marjanom Simčičem in ta je bil pripravljen: »Ekipo bo vodil dosedanji Žlogarjev pomočnik Debenjak. Prav je, da smo dali priložnost domačinu,« poudarja prvi mož briškega drugoligaša in še dodaja, da bi bil zadovoljen, če bi ekipa še enkrat osvojila sredino lestvice. »Želim si le, da bi si obstanek zagotovili prej, in ne šele v zadnjih tekmah.« Podobno razmišlja tudi Florijan Debenjak, ki ga čaka drugoligaški trenerski debi, a ima pri tem tudi skrbi. »Za zdaj imamo zelo kratko klop. Na preizkusu je nekaj nogometašev iz bližnje Italije, ki je za nas zanimiv trg. Vse bo odvisno od finančnih sredstev, kajti nekateri postavljajo previsoke zahteve.«
Večji delež klubskega proračuna kot v preteklosti bo v novi sezoni namenjen predvsem potovanjem, še posebej na Štajersko in v Prekmurje. »Več kot 1200 evrov nas stane avtobusni prevoz na vzhodni konec Slovenije,« razkriva Debenjak.
Prihodi: Bine Kavčič (Tolmin), Matija Kavčič, Matija Kompara (Gorice)
Odhodi: Denis Jazbar (Italija), Taulant Kadrija (Ajdovščina), Luka Žižmond (Bilje), Gianluca Franciosi (Italija), Kris Jogan

Fužinar: povabilo za drugo ligo

Če je Ankaran pripeljal prvoligaški nogomet nazaj na Koroško po letu 2004, bo Fužinar pripeljal drugoligaškega prvič po letu 2006. Klubu z Raven na Koroškem je to uspelo s povabilom, potem ko je premočni Maribor B razpustil ekipo zaradi prevelikih stroškov. Boj za tretje mesto je potekal prav med koroškimi nosilci: Fužinar je na koncu zbral 42 točk, Dravograd 41, Prevalje 40. Da je preskok iz tretje lige sever v razširjeno drugo ligo velik zalogaj, priznava tudi sekretar Bojan Jehart: »Ker smo novinci, je to za nas velik preskok. Velik zalogaj bodo gostovanja, v kratkem roku pa smo morali zagotoviti infrastrukturne pogoje za nastopanje.«
Za drugoligaški nogomet so morali povečati proračun za tretjino, na 200.000 evrov. Ker so novinci, je cilj obstanek, vnaprej se sami raje uvrščajo v spodnji del lestvice. Glavno prednost vidijo v motiviranosti svojega kadra, pomanjkljivost pa v neizkušenosti na takšnem nivoju. Kar četverica igralcev je poleti odšla v tujino (Plišić, Plaznik, Aliti, Lopatni), prišla pa sta med drugimi Nik Fasvald (Celje) in Timotej Acman (Rudar Velenje), vendar Ravenčani še pričakujejo nekaj prihodov do konca prestopnega roka.

Drava: stroški ne bodo višji

Na Ptuju bodo skupno gledali že dvanajsto drugoligaško sezono, tretjo zapored, odkar Drava piše novo zgodbo. Zato sodijo med tiste ekipe, ki naj bi jih renome uvrstil v zgornji del lestvice. Toda Nastja Čeh, ki opravlja tako funkcijo predsednika kot igralca, sploh (še) ne želi gledati na lestvico: »Ne, kot sem rekel fantom: začne se ta konec tedna in potem nadaljuje iz kroga v krog. Na koncu se vse pokaže.«
Za Čeha razširitev druge lige pomeni predvsem boljšo prepoznavnost, saj upa, da bodo televizijski prenosi privabili tudi več sponzorjev. »Stroški letos ne bodo toliko višji, le tri tekme več. S proračunom med 150.000 in 200.000 evri se lahko preživljaš, s čim več pa že dostojno živiš v tej konkurenci. Vemo, da smo sposobni veliko. Razširitev je po moje dobra, ker bodo zraven Mura, Nafta, Radomlje, Bravo, Ilirija… Zanimiva liga bo, polna presenečenj. Že prej bi se moralo zgoditi, da se nogomet popularizira tudi v nižjih, ne le v prvi ligi.« Pri prihodih in odhodih je Čeh raje kot o priimkih govoril o konceptu: »Pripeljali smo kvalitetne fante, zelo zadovoljni smo lahko s tem, ponavljam pa: tekma za tekmo. Drugače ne gre.«

Rogaška: drugače kot Steklar

Najdlje so na drugo ligo čakali v Rogaški Slatini. Pokojni Steklar je po (uvodnih) dveh nepozabnih prvoligaških sezonah še dvakrat igral v drugi ligi, nato pa je (pro)padel. »Sami si takega scenarija ne želimo, naš cilj je raje postati stabilen drugoligaš,« pravi Darko Lorber, predsednik Rogaške. Še sami so presenečeni nad vzponom: leta 2014 so igrali v peti ligi, po lanski krstni sezoni med tretjeligaši pa zdaj vračajo nogomet v Rogaški tja, kjer je že bil. »Ko smo videli, da imamo dovolj dobro ekipo za drugo ligo, smo se takoj aktivirali, na polovici lanske sezone smo se odločili, da bomo poskušali naskakovati drugo ligo, ker si Rogaška in okolica to zaslužita.«
Presenetilo jih je, da je šlo po svoje v tretji še lažje kot v četrti ligi. Zato ni čudno, da Lorber pravi, kako bo v pisarnah preskok težji kot na igrišču: »Verjetno bomo imeli enega najnižjih proračunov: med 120.000 in 130.000 evri. Uspelo nam je zadržati igralski kader, kajti najprej smo se dogovorili, da gremo s temi sredstvi in pogoji naprej.« Lorber ocenjuje, da bi Rogaška lahko spadala med osmo in dvanajsto mesto. »Ampak napovedovati je seveda težko, ker je liga nepredvidljiva. Vemo, da so Mura, Nafta, Radomlje, Drava glavni konkurenti za vrh.« V klub so pripeljali pet, šest novincev, odšli so štirje: »Okostje smo zadržali, z okrepitvami smo sodeč po prijateljskih tekmah, ko je že prišlo po 150 gledalcev, zadeli, najbrž smo naredili korak od tretje.« Čeprav Lorber priznava, da nimajo najboljše infrastrukture, pričakujejo (tudi zaradi novih montažnih tribun) povprečno okoli 400 gledalcev na tekmo.

Brežice: Rešuje jih bližina Zagreba

Brežice so v pretekli sezoni pripravile enega najprijetnejših presenečenj v drugi ligi. Ekipa, ki je še predlani nastopala rang nižje, je namreč sezono končala na visokem četrtem mestu, kar ji je uspelo kljub skromnemu proračunu. Ta v novi sezoni ostaja eden najnižjih med vsemi udeleženci v tekmovanju. »Proračun ekipe je okoli 60.000 evrov, kar je petkrat ali šestkrat manj, kot ga imajo nekateri naši konkurenti. Fantje bodo dobili plačane le potne stroške. A imamo srečo, da je v bližini Zagreb, od koder lahko pripeljemo nogometaše, ki na Hrvaškem ne dobijo kluba,« obrazloži športni direktor Brežic – Term Čatež Antoni Brdik.
V izostreni konkurenci bodo Brežičani težko ponovili lanski uspeh. Med drugim jih je po koncu sezone zapustil peti najboljši strelec lige, bosanski napadalec Nedo Turković, ki se jim je pridružil v spomladanskem delu in na desetih tekmah zabil devet golov. »Turkoviću bi morali ponuditi profesionalno pogodbo, vendar pa si klub tega ne more privoščiti. Šel je svojo pot in se zdaj spogleduje z odhodom v Azijo,« priznava Brdik in dodaja, da bi za uspeh štel, če bi sezono sklenili višje od osmega mesta.
Prišli: Jan Račič, Aleš Kožar (oba Krško), Žiga Jurečič (Krka), Marko Trojak (Istra), Danijel Zlatar (Hrvatski Dragovoljac), Mateo Tomiček (Dinamo Zagreb).
Odšli: Roko Puljez, Miroslav Pejić, Pero Gavrić, Tin Martić, Filip Štefković, Nedo Turković.

Krka: Priložnost mladim

Potem ko so nogometaši Krke predlani izpadli v drugo ligo, je vodstvo kluba zastavilo nove smernice. Poudarek so dali na konsolidaciji kluba in mladinski šoli, ki je z 250 otroki največja na Dolenjskem. Preteklo sezono so v povprečju na tekmo osvojili po eno točko, kar jim je na koncu prineslo sedmo mesto na drugoligaški razpredelnici. »Želimo si, da čim več naših fantov dobi priložnost za igranje. Naša vizija je gradnja na domačih igralcih, zato smo prvemu moštvu poleti priključili šest oziroma sedem igralcev iz naših mladinskih vrst,« pove športni direktor Krke Sašo Udovič.
Nekdanji slovenski reprezentant ob tem pozdravlja razširitev lige. »Povečanje lige na 16 klubov se mi zdi pravilna poteza Nogometne zveze Slovenije. V prvenstvu bodo igrali nekateri ugledni klubi, predvsem pa me veseli, da bo veliko slovenskih igralcev, saj v prvi ligi ni tako,« še meni Udovič. Novomeščani bodo sicer letos razpolagali s proračunom v višini med 250.000 tisoč in 300.000 evri, od tega bo približno polovico zneska namenjena prvemu moštvu.
Prišli: Dino Cvrtilo (Veržej), Luka Pavić, Tim Martić (oba Krško), Theodore Wilson (Adria Miren), David Škrbec (Bravo), Aljaž Tot (Olimpija), Tim Kruljac (Radomlje).
Odšli: Žiga Jurečič (Brežice), Mateo Barukčić (Ilirija), Tim Čeh (Dob), Luka Novak, Miha Kostanjšek, Matija Soldo, Miha Drnovšek, Stevan Čvokić, Žiga Kočevar, Marko Puklin.

Ilirija: tri okrepitve iz mestnega tekmeca Brava

Klub z izjemno bogato tradicijo je postal drugoligaš, potem ko je bil lani podprvak skupine center v tretji ligi. V Šiški so se projekta lotili izjemno ambiciozno. Podpredsednik kluba je Ivan Simič, nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije in prvi dacar v državi. Proračun za člansko ekipo je 160.000 evrov, čeprav nimajo nobenega igralca s profesionalno pogodbo. Obnovili so igralno površino na stadionu, ki ga sicer delijo s tekmovalci v spidveju, zato so z izjemno ene pripravljalne tekme vse igrali v gosteh. V strokovnem štabu so kar štirje trenerji Stanko Božičevič (dolgoletni pomočnik Bojana Prašnikarja), Žiga Starič, Boštjan Kreft in Elvir Alibabić (trener vratarjev). Okrepili so se s številnimi mladimi in ambicioznimi igralci, kar trije (Corn, Fortin, Marinović) so iz mestnega tekmeca Brava. V klubu zatrjujejo, da so vsi prišli na lastno željo. Radi se pohvalijo, da so tudi redni plačniki.
»Osnovni cilj je obstanek v ligi in postati stabilen drugoligaš. Druga liga naj bi bila razvojna za mlade, a imeli bomo tudi nekaj izkušenih igralcev, da bomo konkurenčni. Z napredovanjem v drugo ligo se je dvignila kakovost treningov, saj fantje razmišljajo le o nogometu, medtem ko je lani marsikdo še hodil v redno službo. Delo je letos veliko bolj intenzivno. Glede na zasedbo pričakujem, da bomo zelo konkurenčni,« pravi Žiga Starič, ki je lani v vlogi glavnega trenerja ekipo pripeljal v drugo ligo. Med pripravljalnimi tekmami je bila najbolj atraktivna s Palermom (poraz 0:5), ki kje bil še lani italijanski prvoligaš.
Prišli: Corn, Marinović, Fortin (vsi Bravo), Potočnik (Koper), Barukčič (Krka), Cvjetičanin, Horvat (oba Domžale), Tiganj (Koper), Božič (Italija, nižje lige).
Odšel: Anželj (Avstrija, nižja liga).

Bravo: mlada ekipa, potem ko sta odšla najboljša strelca

Bravo iz Ljubljane je napredoval med drugoligaše kot prvak skupine center v tretji ligi. Med vsemi klubi je prvi začel priprave in jih del opravil v Kranjski Gori. Klub, na čelu katerega je predsednik Darko Klarič, je dosedanje dobro delo v mlajših kategorijah nadgradil z uspehom članske ekipe. Zadržali so 80 odstotkov ekipe, odšli pa so najboljši igralci minule sezone, med katerimi sta izstopala najboljša strelca tretje lige Milan Tučić (32 golov, od tega na eni tekmi rekordnih osem), ki že dosega zadetke za Rudar Velenje, in Jaka Corn (28 golov), ki je okrepil mestnega tekmeca Ilirijo. V klubu zatrjujejo, da imajo z Ilirijo korektne odnose. Trener Dejan Grabič je priključil najboljše tri mladince, za izkušnje pa bosta poskrbela okrepitvi Roškar in Zorc.
»Kratkoročni cilj je uvrstitev med petim in osmim mestom, dolgoročni pa napredovanje v prvo ligo, ko bomo dozoreli organizacijsko, finančno in tekmovalno. Smo zelo ambiciozni. Imamo mlado ekipo z veliko potenciala. Vse selekcije igrajo po enakem modelu, v katerem je veliko ritma, teka, presinga in golov. Upam, da bomo z atraktivnim nogometom promovirali klub in igralce ter privabili tudi gledalce in tako širili navijaško bazo,« je pojasnil Dejan Močnik, sekretar kluba in vodja nogometne šole. Proračun članske ekipe bo med 150.000 in 200.000 evrov. Bravo je igral pripravljalne tekme z zahtevnimi tekmeci, kot so ruski prvoligaš Amkar Perm (1:3), angleški četrtoligaš Luton Town (2:6), novi ciprski prvoligaš Pafos pod vodstvom Luke Elsnerja (0:1) in hrvaški drugoligaš Lučko (2:0).
Prišli: Roškar (Drava Ptuj), Kene, Sredojević (oba Domžale), Zorc (Avstrija, tretja liga).
Odšli: Tučić, Bijol (oba Rudar Velenje), Fortin, Marinović, Corn (vsi Ilirija).

Radomlje: vrnitev v prvo ligo v treh do štirih letih

»Cilj ni ekspresen povratek v prvo ligo, ampak da se med elito vrnemo v treh do štirih letih z doma vzgojenimi igralci. Želimo zgraditi klub na drugačnih, bolj zdravih temeljih, da bomo imeli dovolj kakovosti, da bomo v ligi tudi obstali. Seveda že letos želimo biti uvrščeni čim višje, izkoristili bomo vsako priložnost, ne bomo pa dirkali za prvim mestom,« poudarja predsednik kluba Matjaž Marinšek.
Radomlje so zelo presenetile z izbiro trenerja. To je 33-letni Nermin Bašić iz Travnika v BiH, ki je odrasel v Nemčiji. »Čas bo pokazal, ali bo vse tako lepo, kot kaže trenutno. Izbrali smo ga, ker je izjemen delavec in z njim naj bi na dolgi rok izoblikovali konkurenčno prvoligaško ekipo. Z Bašićem smo imeli prve pogovore novembra lani, a je bil zaseden. Je zelo ambiciozen, študiozen in natančen trener,« ga hvali Marinšek.
Proračun za člansko ekipo bo 220.000 evrov. V igralskem kadru je ostalo osem igralcev iz lanske prvoligaške ekipe. Okrepili se bodo s petimi, šestimi igralci. Štirje – posojeni napadalec Maribora Hajrić (najboljši strelec tretje lige s 33 goli), bočni igralec Halilović (igral je v vseh mlajših selekcijah Salzburga do 18 let), mladi vezist Perger in vratar Adam – so že prišli, dogovarjajo pa se še s centralnim branilcem in bočnim igralcem. Priključili pa so se tudi najboljši mladinci, ki so bili prvaki v drugi mladinski ligi. Vlagajo v infrastrukturo, da bodo večino tekem igrali doma in le varnostno najbolj tvegane (Olimpija, Maribor) gostili v Domžalah.
Prišli: Hajrić (Maribor), Halilović (Krupa, BiH), Adam (Koper), Perger (Drava).
Odšli: Ivačič (Pafos, Ciper), Gajić (Olimpija), Jazbec, Predragović (oba Celje), Šipek, Jugovar (oba Domžale), Nunić (Aluminij), Primc (Ankaran), Karamatić, Balić.

Roltek Dob: že štirikrat so se odpovedali prvi ligi

Dob je že vrsto let eden najboljših drugoligašev, ki si je po športnem kriteriju že štirikrat priigral napredovanje v prvo ligo, a v njej še nikoli ni zaigral. Za igranje prvoligaških tekem v Dobu ne izpolnjujejo kriterija glede infrastrukture, v bližnjih Domžalah pa nočejo biti gostitelji tekem. »Denar, ki bi ga porabili za igranje v prvi ligi, smo letos raje investirali v igrišče z umetno travo za vadbo otrok in zgradili tribuno za 100 gledalcev na enem od treh igrišč z naravno travo. Toliko, kot bi bil strošek igranja v prvi ligi, smo torej vložili v razvoj,« pojasni predsednik Doba Bojan Gasior, sicer zelo uspešen poslovnež s podjetjem s 150 zaposlenimi.
Posebnost Doba je, da je slovenski rekorder med klubi po številu igralcev, ki so poleg igranja nogometa zelo uspešni dijaki, študentje, diplomati fakultet ter celo magistri in doktorji znanosti. Vsako leto vzgojijo tri do štiri igralce, ki so sposobni za prestop v klube prve lige, in s tem uresničujejo poslanstvo, da je druga liga predvsem razvojna. Trener Damjan Romih je že staroselec v Dobu, ki ima proračun za člansko ekipo 250.000 evrov. »Naš klub je lokalna zgodba v kraju s 1000 prebivalci. Za vzdrževanje igrišč moramo poskrbeti sami, kar je velik strošek. Poudarek je na vzgoji domačih igralcev, ki ob igranju nogometa tudi študirajo in se razvijajo kot osebnosti. Zelo smo zadovoljni, če se uvrstimo v zgornjo polovico nastopajočih v drugi ligi. V prvo ligo bomo šli, ko bomo izboljšali infrastrukturo in bom igralcem lahko zagotovil 2000 evrov plače, da bodo profesionalci. V športu me nikoli ne vodijo čustva, vedno sem realist,« dodaja Gasior, ki kot zaveden Dobljan v klubu deluje že več kot 35 let.
Prišli: Istenič (Zarica), Čeh (Krka), Šošteršič (Aluminij), Jarović (Domžale).
Odšel: Kidrič (Ankaran).

Zarica: okrepitve bodo igralci iz prvoligaša Triglava

V Zarici je od igralske zasedbe, ki si je lani priigrala obstanek v drugi ligi, trenutno le pet nogometašev. Večni problem Zarice je, da se vsako sezono, oziroma že skoraj polsezono, zamenja večina moštva. To je velik izziv za novega športnega direktorja Janeza Zupančiča, ki zatrjuje, da bo v ekipi 22 mladih in ambicioznih nogometašev, ki bodo željni dokazovanja. V prihodnjih dneh bodo dokončno oblikovali igralsko zasedbo, največ novih igralcev pričakujejo iz kranjskega Triglava.
»Poleg igralcev, ki so končali mladinski staž, tudi vsi igralci, ki so s Triglavom postali prvaki druge lige, ne bodo mogli ostati v njegovem prvoligaškem pogonu. V Zarici bodo imeli najlepšo priložnost za napredovanje, saj bodo v stalnem tekmovalnem pogonu. Z delovnimi navadami bodo dodatna moč Zarice,« je kadrovanje pojasnil Janez Zupančič. Priprave niso bili optimalne, saj je je bilo veliko migracij igralcev, preveč je bilo tudi odhodov na počitnice na morje, zato se bo uigravanje udarne enajsterice zavleklo v prve kroge tekmovanja. To pomeni, da veliko dela čaka trenerja Roberta Marušiča, ki pa nima ustrezne licence za vodenje tekem, zato bo uradno glavni njegov pomočnik Uroš Švagelj. »Minimalni cilj je obstanek v ligi, saj so nekateri klubi dvignili proračune in se kadrovsko zelo okrepili, kar velja predvsem za novince Muro, Nafto, Ilirijo, Bravo in Tabor Sežana,« dodaja Zupančič. Proračun za člansko ekipo še ni dokončan. Imajo denar za pokritje stroškov tekmovanja in prevoze igralcev, ki prihajajo od drugod. Upajo, da se bo s prenosi tekem druge lige na televiziji povečalo zanimanje sponzorjev. Nadejajo se tudi izredne pomoči lokalne skupnosti – Mestne občine Kranj.

Mura: enajst novih nogometašev

Čeprav je Mura novinka med drugoligaši, ima izredno visoke ambicije. Črno-beli gredo v novo sezono s kar enajstimi novimi igralci in z enim najboljših slovenskih trenerjev Antejem Šimundžo, ki je Maribor popeljal v skupinski del lige prvakov in šestnajstino finala lige Evropa ter osvojil dva naslova državnega prvaka. Šimundža je bil v Muri prvič leta 2011 in jo popeljal do senzacionalnega tretjega mesta. Je tudi magnet za gledalce in zaradi sistematičnega pristopa garancija za tekmovalni uspeh. Na trenersko klop se je vrnil po dveh letih premora in je pripravljen na nove izzive.
»Tekmovalni cilj je uvrstitev med prve tri. Ne skrivamo, da je dolgoročni cilj vrnitev v prvo ligo, vendar ne na silo, ampak s postopno rastjo,« pojasni tiskovni predstavnik kluba Stanko Prelec. Večino priprav so opravili doma, štiri dni pa so zaradi velikega števila novincev krepili moštvenega duha v sosednji Avstriji.
Mura ima veliko armado zvestih navijačev (na zadnji tekmi v tretji ligi proti Odrancem je bilo 3500 gledalcev), ki komaj čakajo začetek tekmovanja, v katerem bosta vrhunec lokalna derbija z Nafto iz Lendave. Proračun kluba je dobrih 200.000 evrov, zaradi velikega obiska gledalcev na tekmah na stadionu v Fazaneriji pa ga bodo del zapolnili z vstopnino. Veliko vlagajo v infrastrukturo, lani so prenovili slačilnice na stadionu Fazanerija. »Verjetno smo edino športno društvo v Sloveniji, ki vlaga v infrastrukturo, ki ni v lasti društva, ampak občine,« je dodal Prelec.
Prišli: Sirk, Karničnik, Lorbek (vsi Maribor), Kouter (Bad Radkersburg, Avs), Šafarić (Medžimurje, Hrv), Bošković (Kras Repen, Ita), Dodlek (Nafta), Kurbus (Allerheir, Avs), Bobičanec (Sv. Martin na Muri, Hrv), Kous (Celje), Andrejč (Veržej).
Odšli: Atanasov (Odranci), Tomažič Šeruga, Rešek, Lonzarič, Ajlec, Zorko.

Nafta 1903: na madžarski kapital

Nafta bo igrala na madžarski pogon in je po vrnitvi v drugo ligo zelo ambiciozna. Predsednik kluba je postal uspešni madžarski gradbeni podjetnik Gabor Veg, ki je tudi lastnik madžarskega drugoligaša ZTE iz Zalaegerszega. Je velik ljubitelj nogometa, vanj veliko vlaga, zato pričakujejo, da bo pokril več kot polovico proračuna za člansko moštvo, ki bo od 200.000 do 250.000 evrov. »Najprej želimo postati stabilen drugoligaš, ki bo igral pomembno vlogo, nismo pa obremenjeni s prvim, drugim ali tretjim mestom. Trenutna igralska zasedba je sposobna uvrstitve v sredino lestvice. Najprej moramo videti, kako močna bo liga, kje smo mi v tej zgodbi, nato bomo določili cilje,« je pojasnil Igor Magdič, član upravnega odbora, ki skrbi za odnose z mediji.
Trener je Franc Fridl, ki se zaveda, da je zelo pomemben začetek tekmovanja: »Preskok iz tretje v drugo ligo je ogromen. Ker je za novinca v ligi zelo pomemben start, smo načrtovali, da bi bili že na začetku sezone v odlični formi. Za nas je izziv tudi pokalno tekmovanje, na katerem bo 16. avgusta prvi tekmec Celje.« Zaradi pomanjkanja igrišč za trening so gostovali po okoliških vaseh.
Poleg igranja v drugi ligi je velik izziv gradnja nogometne akademije Lendava, za katero bo denar (dva milijona evrov) prispevala madžarska vlada Viktorja Orbana. Postavili so trenersko ekipo za mladinski pogon, jeseni bodo začeli gradnjo infrastrukture – igrišča, dijaški dom… Vse bo v navezi z dvojezično srednjo šolo v Lendavi, zato bo na akademiji prostor za mlade nogometaše iz Slovenije, s Hrvaškega, Madžarskega…
Prišli: Oštrek (Medžimurje, Hrv), Leuštek (Straža, Hrv), Bence (Sombathely, Mad), Osmanaj (Katar), Raduha (Odranci), Živko (Maribor).
Odšel: Dodlek (Mura).

Veržej: kar sedmerica iz Maribora

Veržej bi po tekmovalnih dosežkih moral nazadovati v tretjo ligo, a je ostal drugoligaš, ker je Koper ostal brez licence in končal na smetišču zgodovine. Ekipa je zelo prenovljena, skoraj povsem nova, saj je od lanske zasedbe ostalo le pet nogometašev (Čuk, Vok, Mežnarič, Lah, Aleksandrov) in trener Marko Lešnik. Priključili so enega mladinca, večina novih igralcev je prišla iz Maribora, kjer so končali mladinski staž ali pa so bili v ekipi B, ki so jo v Ljudskem vrtu ukinili zaradi zmanjševanja stroškov.
»Skušali bomo biti prepoznavni po dinamični in agresivni igri. Cilj za novo sezono je uvrstitev med petim in desetim mestom. Ekipa je zelo mlada, najstarejši je star 22 let. Vsi igralci so amaterji, večinoma so študenti. Sledimo motu druge lige, da je razvojna za ambiciozne igralce,« pravi predsednik kluba Borut Kapun in dodaja, da je proračun za člansko ekipo 70.000 evrov.
Vse priprave so opravili doma, vadili so po dvakrat na dan. Ker so imeli težave z igralskim kadrom, so imeli tudi manj pripravljalnih tekem od tekmecev. Imajo lep stadion z namakalnim sistemom in s štirimi slačilnicami, nimajo pa pomožnih igrišč za treninge. Mlajše selekcije zato trenirajo v Dokležovju in na Cvenu.
Prišli: Bonajo (Celje), Maučec, Zorko, Volmajer, Ficko, Grmek, Irgolič, Lazar (vsi Maribor), Kolar Robnik (Olimpija), Leskovar, Golob (oba Drava).
Odšli: Andrejč (Mura), Cvrtilo (Krka), Trstenjak, Polajžer, Ciglarič, Vindiš, Koprivica, Labaš, Srnec, Dervišević, Šauperl, Vokić.

 

(Vir: www.dnevnik.si)